neděle 24. dubna 2011

Transmutace kopřiv ... aneb Kopřivový sirup
Tak je to jasné. Po létech snahy už víme, že kopřivy se nám na zahradě vymýtit nepodaří. Někdo ale přišel se zajímavým nápadem - zkuste kopřivy pěstovat, to by mělo zabrat.

Ano, ano, naše mičurinovské schopnosti jsou všude známé. Co se rozhodneme cíleně pěstovat, nemá šanci. Nicméně myšlenka na využití kopřiv byla zajímavá.

A tak po jarní kopřivové nádivce přišel na řadu kopřivový sirup. Děkuji globálnímu internetu za super recept.
V receptu se píše, že se musí nasbírat 100 ks vršků kopřiv. Neměla jsem ponětí, kolik takový počet obnáší, a tak jsem si naplánovala nejprve zplenit od kopřiv zahradu a poté na zbytek vyrazit k lesu.

Výsledek trhání byl poněkud znepokojivý. Dobrá zpráva je, že 100 kopřiv je natrhaných hned. Ta špatná zpráva, že zahrada před a po v podstatě nezaznamenala rozdíl. Máme zásobu na kopřivový sirup asi tak pro středně velkou střediskovou obec.

Pro představu, jak vypadá 100 ks šťavnatých kopřiv (a že u nás se jim daří):



Samotné uvaření sirupu je velice jednoduché a rychlé. Sirup chutná po bylinkách a po citrónu a doufám, že si zachoval co nejvíce léčivých schopností kopřivy. Snad jediným úskalím u nás byl nedostatečný poček láhví, takže jsem musela improvizovat. 

Výsledkem je cca 5,5 litru lahodného sirupu:
Recept:
100 ks vršků kopřiv
3 citróny
3 kg cukru
3.5 l vody
5 lžiček kyseliny citrónové

Vodu svaříme s důkladně omytými a na kolečka nakrájenými citróny. Necháme vychladnout, pak do nálevu přidáme kopřivy (opláchnuté) a necháme 24 hod. louhovat. Poté přecedíme před plátýnko, přidáme cukr a kyselinu citrónovou a dáme vařit. Odstavíme těsně před bodem varu. Nevaříme! Poté nalijeme do láhví.

Náklady na várku jsou cca 75,00 Kč. Z 5,5 litru sirupu získáme 90 litrů nápoje. Pokud počítáme, že jedna láhev ochucené noname vody v marketu stojí 8,00 Kč (ochucené vody z reklam dvojnásobek), ušetříme tedy 405,00 Kč a zároveň nemusíme kupovat 60 PET lahví.

Dobrou chuť! 

Žádné komentáře:

Okomentovat